Avel och hälsa

Maine coonen är en sund och frisk kattras i största allmänhet, men precis som inom alla raser och även bland huskatterna finns det sjukdomar som kan orsaka problem. Generellt gäller inom FIFe att om ett specifikt hälsoproblem är känt hos en ras, rekommenderas uppfödare att utföra hälsotest eller undersökning hos specialiserad veterinär på katten innan avel.

Hypertrofisk cardiomyopati (HCM) – Sjukdomen har varit känd sedan 1970-talet och är den vanligaste hjärtsjukdomen hos katt och är alltså inte specifik för maine coon. HCM karakteriseras av att hjärtmuskeln på framför allt vänster sida förtjockas. Detta leder till att muskeln blir mindre elastisk och får svårare att fylla sig samtidigt som det blir mindre blod som pumpas runt vid varje hjärtslag då mindre blod får plats i hjärtat pga den förtjockade hjärtmuskeln. Hos en del katter kan HCM göra att katten får andningssvårigheter pga vätska i eller omkring lungorna. En del katter kan utveckla blodproppar, vilket kan visa sig i form av hälta eller förlamning i benen och en del katter visar inga symptom alls men kan plötsligt falla döda ner.  Tyvärr finns det inget botemedel mot HCM, men drabbade katter kan behandlas med läkemedel för att bromsa förloppet.

De flesta uppfödare testar genetiskt med DNA-analys för den specifika gen för HCM som hittats hos maine coon. Denna test visar inte alla varianter av HCM. DNA-testen kompletteras med ultraljud av hjärtat som speciellt utbildade veterinärer gör.

Om du vill veta mer om de olika hälsoprogrammen som finns för HCM så klicka vidare på länkarna nedan:

Hälsoprogram SVERAK

Hälsoprogram Pawpeds

Höftledsdysplasi (HD) är inte heller specifikt för maine coon utan förekommer förutom hos katt även hos hund. HD är en ärftligt defekt som innebär att höftledsgropen inte är så djup som den normalt skulle vara vilket gör att höftledskulan inte passar optimalt i den. Detta resulterar i att ytorna börjar skava på varandra och att brosket skavs bort. När två benytor gnids mot varandra utan brosk emellan orsakar det smärta. Kroppen kan inte återbilda brosk utan försöker då reparera skadan genom att producera mer ben, vilket gör problemet ännu värre.

Många låter HD-röntga höfterna och det finns då två vägar att gå för avläsning antingen inom Pawpeds programmet där en veterinär läser av samtliga plåtar eller genom OFA.

Mer information om HD och hur man testar hittar du på dessa länkar:

HD databas OFA

Hälsoprogram Pawpeds

Pyruvatkinasbrist (PK-brist) är en sjukdom som påverkar blodcellerna och leder till blodbrist. Sjukdomen finns hos både hundar och katter och är inte specifikt just för Maine coon. Sjukdomen kan upptäckas genom en DNA-analys och under de senare åren har fler och fler uppfödare börjat testa sina avelsdjur för denna sjukdom.

Spinal muskelatrofi (SMA) är en sjukdom som drabbar musklerna och gör att de förtvinar (atrofierar). Symptomen inkluderar ovanligt gångmönster, klumpighet och oförmåga att hoppa.

Laboratorier där man kan göra DNA-analyser:

Animals DNA (Medlemsrabatt 10%)

MyCat DNA (Medlemsrabatt 10%)

Laboklin

UCDAVIS