[row]
[column lg=”8″ md=”8″ sm=”8″ xs=”11″ ]
Hos The Maine Club får medlemmarnas uppfödare själva lägga in sina kattungeannonser på klubbens annonstorg på Facebook. Till höger hittar du en direktlänk till vår kattungeförmedling.
Några goda råd på vägen till ett lyckat kattköp…
Det är mycket att tänka på om man går i tankarna att köpa katt. Här kommer lite råd och tips på vägen till ett bra beslut!
Innan du bestämmer dig för att skaffa katt: – Tänk igenom köpet ordentligt!
Vi har en kattungeförmedlare Charlotte Johansson hon hjälper gärna till om det finns frågor som berör köp av en kattunge. Kontakta henne på mejladress charlotte@feroxlynx.se
Tänk efter före!
Alla kattungar är söta och kan charma sig in i vilket hjärta som helst, men att köpa katt bör aldrig vara ett impulsbeslut utan det bör vara väl genomtänkt. Att bli kattägare är ett långt och ansvarsfullt åtagande. Kattungar växer upp till vuxna katter och om katten får vara frisk kan den leva i över 15 år. Hur kommer ditt liv att se ut om 10-15 år? Kommer det fortfarande finnas plats för en katt i ditt liv då?
Har du tid och råd att ha katt? Även om katter är självständiga djur så kräver de daglig skötsel, kärlek och omsorg. Katten ska ha ett bra foder, veterinärvård, kattsand och försäkring för att nämna några utgiftsposter.
Hur är det med allergier? Om man är flera i familjen så bör man kolla upp så att alla tål katt innan man går vidare med att leta efter sin nya familjemedlem. Att i efterhand upptäcka att någon i familjen är allergisk är sorgligt för alla inblandade.
Läs på!
När du äger ett djur är det du som ägare som är ansvarig för att djuret mår bra och får den skötsel de behöver. Så innan du köper din katt gäller det att läsa på om vilka behov katten har. Vad behöver katten för att må bra? Läs på om katters beteende och varför de gör som de gör, deras språk, vilken föda de behöver osv.
På Jordbruksverkets hemsida kan man läsa om vilka lagar och regler som gäller för att hålla katt. Viktig information som det gäller att ha koll på innan man köper katt. Där finns information om vad som gäller för de utrymmen där katten ska bo, vad man ska tänka på om man vill ta med sig sina djur på resa, om man vill börja avla och mycket mer.
Vad kostar det?
Innan man köper katt är det viktigt att tänka igenom vad det kostar att ha katt. Inköpspriset för en katt är en engångssumma sedan tillkommer de löpande kostnaderna. Foder, kattsand, vaccinationer och försäkring är löpande utgifter som man måste ha koll på. Utrustning till katten så som klösträd, transportbur, skålar och leksaker är annat som kostar pengar. Detta är utgifter som man måste veta med sig att man klarar av.
Vuxen eller kattunge?
Även om kattungar är helt bedårande kan det ändå vara värt att fundera på om en kattunge passar dig bäst eller om du hellre bör köpa en vuxen katt. Om du hellre vill köpa en vuxen katt finns det många uppfödare som då och då behöver omplacera före detta avelskatter i bra hem.
Fördelen med att välja att köpa en vuxen katt är att du får en katt vars personlighet redan är utvecklad och det ger dig möjlighet att hitta en katt vars personlighet passar just dina önskemål. En vuxen katt har inte heller fullt så mycket överskottsenergi och kommer inte att röja runt på samma sätt som en kattunge.
Fördelen med att välja en kattunge är att du får följa kattens utveckling från söt liten parvel via vild tonåring för att sedan utvecklas till en mogen vuxen katt. Du bör dock vara beredd på att det är full fart med busig och upptåg under hela den vägen.
Att köpa Maine coon
Eftersom du som läser denna text är inne på ett hemsida för rasen Maine coon så är du säkert extra intresserad av just en Maine coon. För att lära dig mer om Maine coonen rekommenderas att läsa på om rasen. Lär dig rasens standard. Sätt dig in i vilka sjukdomar som det är viktigt att se upp med och vilka tester uppfödare rekommenderas att göra eller om det finns hälsoprogram som ska följas. Fundera även på vad du vill ha din katt till. Är det bara en sällskapskatt du vill ha eller är du intresserad av utställning? Kanske är du även intresserad av avel?
Genom att besöka kattutställningar får du möjlighet att både titta på olika katter inom rasen och att prata med uppfödare. Genom att lyssna på bedömningar av olika Maine cooner så kan du skaffa viktig kunskap av hur en riktigt bra Maine coon ska se ut.
Att hitta en seriös uppfödare
Genom att besöka kattutställningar får du möjlighet att både titta på olika katter inom rasen och att prata med uppfödare. Genom att lyssna på bedömningar av rasen du är intresserad av kan du skaffa viktig kunskap av hur en riktigt bra katt av just den rasen ska se ut.
Andra sätt, förutom att besöka utställningar, för att komma i kontakt med uppfödare av den ras du är intresserad av är genom olika rasringar och lokala kattklubbar. De har ofta listor på uppfödare inom den ras som du är intresserad av.
Besök gärna flera uppfödare och titta på flera olika kattungar. Att titta på flera olika kattungar hos olika uppfödare ger dig massor av kunskap och gör att du har möjlighet att jämföra intryck och känslor. Det ger också en möjlighet att hitta en uppfödare som delar samma värderingar som du. Den första kontakten med uppfödaren kan vara via mail eller telefon. Berätta om dig själv och vad du söker, om det är en sällskapskatt eller en till avel/utställning du är intresserad av.
Nästa steg är att besöka uppfödaren. Ställ frågor och var nyfiken! En seriös uppfödare visar dig gärna runt i sitt katteri, berättar om sin uppfödning och låter dig träffa alla katterna. Det är viktigt att få se och träffa kattungarna och kattmamman i sin hemmiljö där de är trygga. Miljön där kattungarna växer upp ska vara ren och fräsch. Kattungarna ska vara friska, ha gott hull och vara trygga, pigga och nyfikna.
En seriös uppfödare testar sina katter för de sjukdomar som det förbund som de tillhör rekommenderar att de ska testa mot och följer de rekommenderade hälsoprogrammen. Det finns även en fristående organisation, Pawpeds, som jobbar med hälsa och avel och har rekommendationer vad gäller avel och vilka sjukdomar som man bör testa. Om du ber om att få se resultat och intyg på genomförda tester så kommer du att kunna få se det.
Att skapa en bra relation med uppfödaren som du vill köpa din kattunge av är viktigt. Det är viktigt att det känns bra både för dig som köpare och för uppfödaren som ska sälja katt till dig.
Intresserad av avel?
Om du är intresserad av att avla på din katt är det viktigt att du är öppen med detta till uppfödarna som du pratar med. Dels kan de då hjälpa dig att välja ut en kattunge som lämpar för avel och dels är det viktigt att du hittar en uppfödare som du känner förtroende för, som du delar värderingar med och som kan tänka sig att ställa upp som mentor. För att avla kräver både kunskap och erfarenhet och att då ha någon som man kan luta sig mot och bolla idéer med är guld värt.
Att avla har både positiva och negativa sidor. Visst är det bedårande att se kattungar växa upp och att se dem utvecklas till självständiga individer men att bedriva avel kostar också pengar och tar mycket tid i anspråk. Så innan du tar steget till att avla på din katt gäller det att läsa på ordentligt vad det innebär, lära känna rasen du vill jobba med, sätta ett mål med din avel och kanske gå några grundläggande kurser för att lära dig mer. För självklart vill du föda upp dina kattungar på ett seriöst och ansvarsfullt sätt!
Vad ska man titta på?
Vad ska du då titta på när du besöker uppfödaren för att titta på en kattunge som du tycker är intressant? Fokusera på den kattungen som du är intresserad av, observera hur den beter sig. Den ska inte vara rädd och fly så fort någon försöker ta i den. Att den kan vara lite blyg till en början är naturligt, den kanske inte är van med andra än just uppfödaren men efter ett litet tag ska nyfikenheten ta överhand. Titta sedan på hur kattmamman är. Verkar hon vara en trevlig katt? Pappan till kullen kanske inte finns i katteriet, så honom kanske du inte få chansen bekanta dig med.
Titta sedan mer noggrant på kattungarna. Kattungarna ska vara pigga och alerta samt ha ett gott hull. Ögonen ska vara pigga och klara, kolla även i rumpan så att det inte finns rester av avföring där, det kan tyda på diarréer vilket kan ge stora problem i framtiden.
Stamtavla
En Maine coon ska vara registrerad i ett erkänt förbund (tex. SVERAK eller WCF). Det betyder att katten ska ha ett registreringsbevis/stamtavla som du ska få med dig då du hämtar din katt. Det kan hända att stamtavlan inte har hunnit komma när det är dags för kattungen att flytta och då ska du få ett intyg från sekreteraren i uppfödarens kattklubb om att kattungen är under registrering.
En katt utan stamtavla är alltid en huskatt. Det spelar ingen roll hur mycket raskatt uppfödaren hävdar att kattungens föräldrar är, saknar kattungen registreringsbevis /stamtavla är och förblir det en huskatt.
Vaccination
När kattungen är redo att flytta hemifrån ska den vara vaccinerad två gånger mot kattpest och kattsnuva. Intyg om detta samt när nästa vaccination ska göras ska medfölja katten. Oavsett om katten ska vara inne- eller utekatt så är det viktigt att fortsätta att vaccinera sin katt enligt veterinärens råd. Utekatter träffar på olika katter ute som kan bära med sig smittsamt virus och innekatten riskerar att smittas av virus som du som ägare tar med dig in på skor och kläder. Det är viktigt att tänka på att innekatter oftast har ett sämre naturligt skydd än utekatter eftersom de inte har någon möjlighet att bygga upp ett naturligt immunförsvar mot sjukdomar.
Kattpest är en dödlig sjukdom men genom att vaccinera din katt ger du den ett i princip hundra procentigt skydd mot sjukdomen. Kattsnuva kan orsakas av två olika virus. Dels ett calicivirus och dels ett herpesvirus. Att vaccinera din katt ger inte ett hundraprocentigt skydd då caliciviruset finns i många olika varianter, men en vaccinerad katt får mycket mildare symptom.
ID-märkning
Alla kattungar från seriösa uppfödare är också ID-märkta med microchip när de flyttar. Tänk på att skicka in och registrera dig som ägare till katten. Om man inte ägarregistrerar sig är ID-märkningen meningslös eftersom den inte går att koppla ihop med rätt ägare. Det finns två register där man kan ägarregistrera sin katt. Kattförbundet SVERAKs ID-register (www.sverak.se) och Svenska Kennelklubbens ID-register DjurID (djurID.se). SVERAKs register är gratis medan man på DjurID tar ut en engångsavgift på lite drygt 100 kr. Tänk på att det är du som kattägare som är ansvarig för att skicka in ägarregistreringen.
Genom att ID-märka och ägarregistrera din katt talar du om att du är ägare till katten. Samtidigt underlättar det för privatpersoner, organisationer, veterinärer och polisen att kunna återbörda katten till sin rätta ägare när de hittar en katt.
När får kattungen flytta?
En kattunge ska alltid vara minst 12 veckor innan den får lämna sin mamma. Den behöver den tiden för att få sin sociala träning av mamman och för att den ska bli den sociala och trygga katten du ska leva tillsammans med i många år framöver. När du hämtar din kattunge ska den åtföljas av ett besiktningssintyg från veterinären och det får inte vara äldre än 7 dagar.
Försäkring
Om din katt råkar ut för en olycka eller blir sjuk kan veterinärnotan snabbt springa iväg. Enligt svensk lag är du skyldig att ge din katt veterinärvård när den blir sjuk. Genom att teckna en försäkring för din katt kan du vara säker på att kunna ge din katt den vård den behöver utan att vara orolig för att det blir för dyrt.
För den vanlige kattägaren är det främst två olika typer av försäkring som man pratar om: Veterinärvårds- och livförsäkring. Alla katter går att veterinärvårdsförsäkra. Den försäkringen täcker veterinärkostnaderna om katten blir sjuk eller skadas. Livförsäkringen innebär att man får en viss ersättning om katten måste avlivas eller dör av andra orsaker. Nivån för livförsäkringen bestäms utifrån kattens inköpspris och minskar när katten blir äldre.
Det finns flera försäkringsbolag som försäkrar katter. Det som skiljer mellan de olika bolagen är maxnivån för veterinärvårdsförsäkringen, nivån på fast och rörlig självrisk samt vilka undantag som görs i försäkringen. Jämför de olika bolagen och välj den som passar just dig bäst.
Kastrering
Oavsett om du köper en hona eller en hane så mår din katt, om den inte ska gå i planerad ansvarsfull avel, bäst om den blir kastrerad. Könsdriften är påfrestande för katten och genom att kastrera katten så tar man bort detta och katten blir lugnare och mer harmonisk.
Genom att kastrera din katt innan den blir könsmogen eliminerar du alla de problem som är förknippade med fertila katter såsom t.ex urinmarkeringar. Hankatterna håller sig mer hemmavid och är inte lika benägna att slåss med andra hankatter. Hos honkatten tar du även bort risken att hon ska drabbas av livmoderinflammation och minskar riskerna för att hon ska drabbas av juvertumörer.
Har du några frågor så hjälper vi gärna till att svara på dem så gott vi kan!
Om du har frågor- tveka inte att kontakta någon i The Maine Clubs styrelse: styrelsen@themaineclub.se
[/column]
[column lg=”4″ md=”4″ sm=”4″ xs=”12″ ]
[/column]
[/row]