Utställningsguide

[row]
[column lg=”8″ md=”8″ sm=”12″ xs=”12″ ]
Anmälan
För att få ställa ut sin katt måste man vara med i en kattklubb. Det finns två varianter i Sverige, SVERAK-anslutna och WCF-anslutna kattklubbar. Det är viktigt att välja om man vill tillhöra en SVERAK-ansluten klubb eller en WCF-ansluten klubb då det finns vissa regler för att få ställa ut på olika klubbars utställningar. För att veta hur du ska göra ditt val, besök www.sverak.se och www.wcfnordic.se. Vi har även CFA utställningar i Sverige, läs mer om det här: http://swedish-cat-paws.se/.

Inbjudningar till kattutställningar kan man få av sin klubb eller hitta på nätet. SVERAK:s hemsida och WCF:s hemsida har bra länkar. Titta på dem och bestäm dig sedan vad som kan passa dig bäst.

Nästa steg är att skicka in en anmälan. Anmälningsblanketter hittar du på SVERAK:s och WCF:s hemsidor. Man fyller i blanketten med hjälp av din katts stamtavla och är du osäker på vilken färggrupp din katt tillhör kan du titta i The Maine Club:s färggalleri. Skicka in den ifyllda anmälningsblanketten till din klubbs utställningssekreterare, som i sin tur skickar den till den arrangerande klubben. Detta för att bevisa att du är medlem i en godkänd klubb. Inom SVERAK kan man även anmäla till utställningar via nätet och tjänsten ”Mina katter”. Mer information om detta hittar du på SVERAKs hemsida.

En anmälningsavgift måste betalas till klubben som har utställningen. Denna bör man betala redan på första anmälningsdagen då klubbarna ställer folk på kö utefter när betalningen är gjord. Var noga med att fylla i rätt uppgifter på betalningen, vilka uppgifter klubben vill ha står på inbjudan.

Nu är det bara att vänta på bekräftelsen så du vet om din katt kom med på utställningen eller inte. Det är en lång väntan innan bekräftelsen kommer, i regel brukar den komma ca 2 veckor innan utställningen.


utst_800px

Att ha med sig

  • Katten/katterna
  • Stamtavlan
  • ID-intyg (brukar finnas på stamtavlan). Alla katter över 10 månader ska vara ID-märkta med chip eller en tatuering, senast 15 dagar innan utställningen.
  • Vaccinationsintyg (brukar finnas på stamtavlan), katten måste vara grundvaccinerade två gånger och vara vaccinerade/omvaccinerade tidigast 1år och senast 15 dagar innan utställningsdagen mot kattpest och kattsnuva.
  • Vit katt ska ha intyg på att den är hörande
  • Bekräftelse
  • Burklädsel. Sverak har standardmått på burarna som är: L:75cm, B:60cm, H:60cm och WCF:s standarmått är: L:80, B:60, H:60
  • Mat och Vattenskål, de som går att hänga på buren är att rekommendera
  • Kattens favoritmat
  • En liten kattlåda, spade och bajspåsar
  • Kattsand. Ibland finns det sand att få på utställningarna, information om det brukar du hitta på bekräftelsen
  • En hoppfällbar stol att sitta på
  • Matsäck till dig själv. Det brukar finnas någon slags servering på utställningarna, utöver kaffe och bulle serverar en del mat medans andra har lite enklare med smörgås och varmkorv.
  • Pengar till utställningskatalogen och så finns det montrar med försäljare som det kan vara kul att köpa kattsaker av.
  • Pälsvårdskitt
    • kam, karda, borste
    • puder och olika sprayer
    • bomullspinnar
    • klotång, sax
    • våtservetter utan olja, om katten kräks eller om det råkar fastna bajs i pälsen efter toabesöket



utst_2


Utställning – SVERAK
När du kommer till kattutställningen så ska stamtavlan och bekräftelsen visas, sedan ska katten/katterna veterinärbesiktas. Upptäcks något där som gör att katten inte får komma in på utställningen måste den katten och alla andra katter med samma ägare åka från utställningen. Veterinärerna tittar främst efter synliga sjukdomar och tecken på parasiter. Sen ska man gå till incheckningen, där prickas man av och får burnummer till katten/katterna.

Leta upp din bur och klä den med burskynket, ställ in mat, vatten och toalådan, sen är det klart att släppa in katten/katterna. Köp dig en utställningskatalog där alla katter som ska närvara finns med, det brukar underlätta att ha katalogen när man ska hålla reda på när ens katt ska upp för bedömning. Är du osäker på hur du ska läsa katalogen så fråga din burgranne.

Leta sedan upp var ens domare är placerad och håll koll på när bedömningarna börjar, Maine coon brukar dömas tidigt. När det börjar bli dags för din katts bedömning hos domaren kan du borsta och kamma lite på den. Sen bär du fram din katt (om det är en assistentburen utställning kommer en assistent och hämtar din katt) till domaren. Bakom domaren finns det burar, sätt in katten i den bur som har din katts nummer.

När domarna bedömer en katt dömer de efter olika nivåer. Det finns oftast fyra nivåer. De flesta katterna döms bara i nivå ett men har man en riktigt bra katt kan den gå hela vägen till nivå fyra.

Nivå 1 – Klassbedömning Alla katterna i klassen tävlar mot varandra inom respektive kön. Den bästa katten i varje klass och kön blir klassvinnare. Certifikat delas ut till klassvinnaren om katten uppnår tillräckligt hög poäng.

Nivå 2 – Bäst i variant (BIV) När alla klasserna inom en färg och mönster (variant) är bedömda tar domaren ut Bästa kastrat, Bästa vuxen, Bästa junior, Bästa ungdjur. Det måste finnas minst tre i varje grupp för att bästa skall kunnas ta ut.

Nivå 3 – Nominering till panel (NOM) Domaren jämför de bästa katterna från varje ras inom kategorin. Bland dessa tar domaren ut domarens bästa kastrat hane och hona, vuxen hane och hona, junior och ungdjur.

Nivå 4 – Utställningens bästa katter (Panel) Alla katter som fått NOM tävlar mot varandra. Genom röstning av alla domarna på utställningen så tas de bästa katterna fram inom varje kategori. Katterna blir Best In Show (BIS)

Ibland förekommer det en nivå 5 – Best Of Best (BOB) innebär att alla BIS tävlar mot varandra. Här spelar ingenting någon roll, det är en överskridande kategoribedömning och endast en katt kan bli BOB. Katten som blir BOB vinner hela utställningen och massor av ära

När panelen är slut så får man packa ihop och åka hem. Tänk på att man inte får åka hem innan utställningen är stängd om man inte har bett utställningsledningen om lov.

Utställning -WCF
Dagen börjar med veterinärbesiktning och incheckning. Veterinären kontrollerar kattens ögon, öron, päls och allmäntillstånd. Vaccinations- och andra intyg kontrolleras av en assistent. När veterinärbesiktningen är klar, är det dags för incheckning. Ange namn och klubbtillhörighet. Då får du en utställningskatalog. I den hittar du numret din katts bur. Gå till buren, gör i ordning den, ge katten en sista finputsning och stoppa in den i sin bur. Du får också en nummerlapp med din katts tävlingsnummer, den ska du bära på dig hela dagen.

Bedömningarna sker i möjligaste mån i den ordning som katterna står i katalogen. Antingen hämtas din katt av en assistent eller också uppmanas du att själv gå fram med den till domarbordet. Där tas katten omhand av en assistent, även om det ibland händer att du själv får visa upp den för domaren. När katten är färdigbedömd, går du tillbaka med den till buren.

Bedömningarna har ordningen grundbedömning, uttagning av BIV och BIR samt bästauttagningarna och till sist även prisutdelningen. Sin bedömningssedel får man när katten har tävlat klart för dagen.
Tänk på att du inte får lämna utställningen förrän den är slut.

Lycka till!!
[/column]

[column lg=”4″ md=”4″ sm=”12″ xs=”12″ ]

Tänk på!

The Maine Club är en fristående intresseförening för rasen Maine Coon.

För att kunna ställa ut din katt måste du vara medlem i en kattklubb som är ansluten till ett huvudförbund som t.ex SVERAK eller WCF.

Det räcker alltså inte att vara medlem i The Maine Club om man vill ställa ut sin katt.

Kommande utställningar

På länkarna nedan hittar du kommande utställningar inom de olika förbunden:

Utställningar inom SVERAK
Utställningar inom WCF
Utställningar inom CFA

[/column]
[/row]