Hos The Maine Club får medlemmarnas uppfödare själva lägga in sina avelshaneannonser på klubbens annonstorg på Facebook. Till höger hittar du en direktlänk till annonstorget. Annonstorget är endast synlig för medlemmar i The Maine Club. Är du medlem men kan inte se gruppen så skicka ett mail till medlemsansvarig@themaineclub.se
Behov av avelshanar
Kan du tänka dig att låta din hane lämna en eller två kullar efter sig? Det kan ha stor betydelse för rasen. Alla har inte möjlighet att ha en fertil hankatt och de mår heller inte bra av att vara fertila länge om de inte får träffa många honor. För rasens utveckling är det bra om det finns många hanar.
Att ha en fertil hankatt
Urinen från en fertil luktar mycket starkare än från en kastrerad hankatt, det är viktigt att känna till. Fuskar katten med hygienen efter toabesöken finns det risk för att det luktar där han brukar sitta eller ligga. De blir också fetare i pälsen och kan få problem med fetsvans, orsaken är en körtel strax nedanför svansroten. Fetsvansen måste hållas efter så det inte blir en infektion, oftast räcker det med kamning och torrschampo men en hankatt behöver bada oftare än andra katter.
Hankatten kan också bli mycket högljudd när han ropar efter honor och det kan störa grannar. Prata gärna med dina grannar om du bor i lägenhet så de vet vad som händer. Har ni andra katter i hushållet kan det hända att hanen försöker dominera och para dem i brist på honor. Så länge det fungerar kan du låta din katt bo till-sammans med övriga familjen. Problem som kan uppstå är strilande, katten kissar på möbler och väggar för att sätta sin lukt. Hanen kan även börja slåss med andra katter i hushållet.
Fungerar det inte i hemmet med hankatten finns det några möjliga vägar att gå. Dela av med nätdörr så olika katter bor i olika delar av bostaden. Låt honom bo ett eget rum eller hus helt avskild från övriga katter. Du måste då sitta ett par timmar hos katten varje dag så han inte blir asocial. Du kan låta honom vara i bosteden när ni är hemma med ett tikskydd på.
Är olyckan framme så finns det ett flertal produkter att använda för att få bort lukt t.ex Scent Stop och NATUR-ligt RENT som båda är biologiska medel att göra rent med. Båda har produkter att använda akut samt regelbundet.
Räcker inte det eller om du inte kan tänka dig att ha en fertil hankatt återstår endast ett alternativ – kastrering!
Vilka hanar ska gå i avel?
Han ska tillföra något för rasen och komplettera det som saknas hos honan. Är du osäker på din katts utseende är det klokt att ställa ut katten och få bedömningar av en domare. Du får då besked om han håller måtten utseendemässigt eller inte. Ibland kan även katter som inte har en lysande utställningskarriär behöva användas i aveln. Den kan ha andra viktiga kvalitéer som är viktiga för rasen. Prata med din uppfödare om detta.
Vad är bra/viktigt:
Pälskvalité. Korrekt bett och det ska även finnas hos hans släktingar. Temperament, tänk på att det är olika temperament hos olika raser. Bra profil. Bra öron är inte fel men är viktigast hos honan.
Hälsotester
Finns många olika. Det kan vara ultraljud, röntgen och DNA-tester. SVERAK har en lista på vilka som är krav på vissa raser. Rasringarna har dessutom ytterligare rekommendationer. Det är också bra att testa för andra sjukdomar som FIV, FeLV och tarmparasiter innan hona och hane träffas.
En hane som har/är får inte användas:
Svansknick eller andra missbildningar. Navelbråck. Kryptorkid, endast en testikel.
Aggressiv. Har många nära släktingar som använts i avel, inavelsrisk.
Du måste:
Skaffa intyg på att hanen inte har navelbråck samt att det finns två testiklar tidigast vid 6 månaders ålder. Om katten är vit måste en hörseltest göras. Dessa intyg ska kopieras och skickas till Sverak. Som hankattsägare måste du stå som registrerad ägare till katten hos SVERAK.
Parning
Tycker du att en hona inte är lämplig till din hane har du rätt att säga nej. Du har själv också ett ansvar för att kombinationen för aveln framåt. Är du osäker fråga din uppfödare! Låt honom inte lämna för många kullar efter sig, eftersom du köpt honom till sällskap räcker det med ett par.
Avtal
Avtal ska skrivas om betalning för kost, uppehälle och städning. Vanligast är att honan kommer till hanen. Glöm heller inte språngavgift och summa per levande född unge. Blanketter ska skickas via honkattsägarens kattklubb i dubbla exemplar påskrivna av både hon- och hankattsägare för registrering av ungarna.
(Författare till texten ovan är: Gunilla Pettersson)