Färger

Maine coonens färgindelning

Maine coonen kan ha i princip vilken färg som helst. De enda färgerna den inte är godkänd i är choklad, lila och maskat. På utställningar tävlar Maine coonen i olika färggrupper, närmare bestämt nio olika grupper. Nedan presenterar vi de olika färggrupperna. Om du klickar på bilden kommer du till ett bildgalleri med exempel på hur färgerna i den aktuella gruppen ser ut och om du klickar på länken så kommer du till en komplett förteckning över vilka färger som ingår i den aktuella gruppen.

EMS-koder

1992 infördes inom Fife något som kallas för EMS-system. Det är ett system där kattraser och färger anges med ett kodsystem och koden är densamma för färg och mönster oavsett vilken ras katten har. Varje kattras anges med en tre bokstäver. Maine coonens förkortning är MCO. Därefter följer koden för kattens färg och mönster.

I den kompletta färgförteckningen som du hittar nedan så har vi angett både färgen utskriven i sin helhet samt EMS-koden för den.

Vitfläck

Inom rasen Maine coon finns fyra olika varianter av vitfläck: van, harlekin, bicolour och vitt. Om katten är van så har den mer än 75% vitt i pälsen. EMS-koden för van är 01. Harlekin har koden 02 och innebär att katten har mellan 50-75% vitt i pälsen. Nästa nivå är bicolour. Bicolour innebär att katten har mellan 25-50% vitt i pälsen och EMS-koden är då 03. Om katten har ännu mindre mängd vitt så säger man bara att katten vitt i sin pälsfärg och då anges det med EMS- koden 09.

Pälsmönster

När man pratar om pälsmönster så tänker man först och främst på tabby, tigre och spotted. Den klassiska tabbyn känns igen på sitt marmorerade mönster av mörka och ljusa partier. EMS-koden för tabby är 22. Om katten har ett mer randigt pälsmönster är den tigré och det anges med EMS-koden 23. Spotted innebär ett prickigt pälsmönster och EMS-koden för detta är 24.

Om katten är höggradigt vit så kan det vara svårt att avgöra vilket mönster pälsen har. Då kan man använda EMS-koden 21 som enbart anger att katten är mönstrad (augoti).

Silver

Silver innebär att kattens päls bara har färg på den yttersta delen av pälsstrået. I botten är pälsen helt vit. Silver har EMS-koden s.

De olika färggrupperna

Grupp 1

I den här gruppen finns de solida svarta och blåa katterna.

Godkända färger grupp1

Grupp 2

I den här gruppen de svarta och blåa katterna som även har någon form av vitfläck.

Godkända färger grupp 2

Grupp 3

I den här gruppen finns de brunmönstrade och blåmönstrade katterna.

Godkända färger grupp 3

Grupp 4

I den här gruppen finns de brun- och blåmönstrade katterna med någon form av vitt i pälsen

Godkända färger grupp 4

Grupp 5

I grupp 5 hittar vi de solida röda och crèmefärgade katterna samt de solida svart- och blåsköldpaddsfärgade.

Godkända färger grupp 5

Grupp 6

I grupp 6 hittar vi de solida röda och crèmefärgade katterna samt de solida svart- och blåsköldpaddsfärgade katterna som är vitfläckiga.

Godkända färger grupp 6

Grupp 7

I den här gruppen samlas alla katter med silver i pälsen.

Godkända färger grupp 7

Grupp 8

I grupp 8 hittar vi alla katter med silver och vitfläck.

Godkända färger grupp 8

Grupp 9

I den här gruppen finns de solida vita katterna.

Godkända färger grupp 9